Mihin maitohappobakteeri auttaa

Maitohappobakteerit ovat pieniä ystävällisiä bakteereja, jotka asuvat vatsassa ja suolistossa. Ne auttavat meitä monella tapaa.

Arvioiden mukaan suomalaisista aikuisista jopa 40% saattaa kärsiä toiminnallisista vatsavaivoista, joten moni voisi hyötyä hyvistä maitohappobakteereista.

Kun syömme maitohappobakteereita sisältäviä lisäravinteita tai ruokia, ne matkustavat vatsamme kautta suolessa sijaitsevaan ”bakteerikylään”. Siellä ne alkavat työskennellä meidän hyväksi.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi mihin kaikkeen maitohappobakteerit voivat auttaa, mitä niiden käytössä kannattaa huomioida sekä muutamia yksityiskohtia bakteereihin ja valmisteisiin liittyen.

Voit klikata sisällysluettelosta suoraan kaipaamaasi tiedon pariin.

Sisällysluettelo

Maitohappobakteerit ja niiden toiminta kehossa

Maitohappobakteerit ovat hyviä bakteereja, jotka asustavat suolistossamme. Ne auttavat ylläpitämään terveyttämme monin eri tavoin.

Kun syömme maitohappobakteereita sisältäviä lisäravinteita tai ruokia, ne matkustavat vatsamme kautta suolessa sijaitsevaan ”bakterikylään”. Siellä ne alkavat työskennellä meidän hyväksi.

Mitä maitohappobakteerit oikein ovat?

Maitohappobakteerit ovat ryhmää mikrobeja, joilla on kyky tuottaa hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa.

Mukaan luetaan myös Bifidobacterium-sukuiset bakteerilajit mielletään usein maitohappobakteereiksi, vaikka ne eivät tuota maitohappoa.

Tämän ansiosta ne voivat vaikuttaa suotuisasti vatsan toimintaan ja estää huonojen bakteerien liiallista kasvua.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että maitohappobakteerit voivat helpottaa turvotusta, edistää ruoansulatuksen tehoa ja tehostaa sekä parantaa kehon eri toimintoja.

Kuinka maitohappobakteerien hyödyt ilmenevät?

Nämä ovat vain muutamia syitä, miksi maitohappobakteerit ovat niin tärkeitä.

Monet ihmiset huomaavat myönteisiä vaikutuksia kehossaan aloitettuaan maitohappobakteerien säännöllisen käytön. Ne ovat kuin pieniä ystäviä vatsassamme, jotka huolehtivat meistä päivittäin.

Lue täältä 5 syytä syödä maitohappobakteereja.

Nimetön-1 (32)

Ärtynyt suoli

Tutkimukset ovat osoittaneet, että maitohappobakteerit voivat olla hyödyllisiä IBS-potilaille.

Maitohappobakteerit, kuten Lactobacillus- ja Bifidobacterium-kannat, voivat auttaa vähentämään ärtyneen suolen oireyhtymän (IBS) oireita.

Ne voivat auttaa palauttamaan suoliston mikrobiston tasapainon ja siten vähentämään vatsakipua, turvotusta​, parantavan suoliston toimintaa ja auttavan hallitsemaan kipua.

Maitohappobakteerien on havaittu edistävän myös suoliston limakalvon terveyttä ja immuunijärjestelmän toimintaa, mikä voi olla hyödyllistä IBS:n hoidossa​​.

Lisäksi kantojen, kuten Lactobacillus rhamnosus ja probiootti saccharomyces boulardii -hiivan, on todettu voivan auttaa IBS-potilaita.

On myös huomioitavaa, että maitohappobakteerien vaikutus voi vaihdella yksilöstä toiseen ja eri maitohappobakteerikantojen välillä.

Ripulin hoito

Maitohappobakteerit voivat auttaa ripulin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Siksi erityisesti matkustaessa on tärkeää syödä maitohappobakteereja ennaltaehkäisevästi jo ennen matkaa, jotta ne ehtivät tukemaan suoliston toimintaa.

Tässä on joitakin keskeisiä kohtia:

Ripulin hoito:

Maitohappobakteerit voivat olla hyödyllisiä erityisesti antibioottien aiheuttaman ripulin ja matkaripulin hoidossa. Ne voivat auttaa palauttamaan suoliston mikrobien tasapainon ja vähentämään ripulin kestoa.

Toimivat bakteerikannat hoitoon:

Kaikki maitohappobakteerit eivät ole yhtä tehokkaita ripulin hoidossa.

Tutkimuksissa on havaittu, että jotkin kannat, kuten Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Lactobacillus reuteri, ja Bifidobacterium lactis, ovat erityisen tehokkaita ripulin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä​.

Suosittelemme käyttämään Strong-valmistetta.

Haittavaikutukset

Maitohappobakteerit ovat turvallisia ja yleisesti ottaen hyvin siedettyjä, mutta joissakin tapauksissa ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia.

Haittavaikutukset ovat yleensä lieviä ja ohimeneviä. Tässä on joitakin mahdollisia haittavaikutuksia:

Ruoansulatusvaivat:

Jotkut ihmiset voivat kokea ilmavaivoja, turvotusta, ripulia tai ummetusta aloittaessaan maitohappobakteerien käytön.

Erityisesti henkilöt, jotka kärsivät suoliston häiriötilasta tai ohutsuolen bakteerien liikakasvusta, saattavat kokea suolisto-oireita, kuten pahoinvointia, turvotusta ja ilmavaivoja​.

Useimmilla oireet kestävät muutamia päiviä, kunnes suoliston ja vatsan toiminta tasoittuu ja lähtee paranemaan.

Allergiset reaktiot sekä yliherkkyys:

Harvinaisissa tapauksissa maitohappobakteerivalmisteet voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Tällaisissa tilanteissa allergisen reaktion kuitenkin aiheuttavat yleensä jokin valmisteen sisältämä ainesosa. Sen vuoksi kannattaakin varmistaa maitohappobakteerivalmisteen sisältö tarkasti.

Jos sinulla on herkkä vatsa tai suolisto, maitohappobakteerit voivat joskus pahentaa oireita, kuten vatsakipua tai närästystä. Usein myös tässä syynä ovat valmisteen sisältämät ainesosat, jotka ärsyttävät vatsaa tai suolistoa, eivät itse maitohappobakteerit.

Siksi suosittelemme käyttämään mahdollisimman vähän lisä -ja täyteaineita sisältäviä valmisteita.

Infektioriski:

Hyvin harvinaisissa tapauksissa maitohappobakteerit voivat lisätä infektioriskiä ihmisillä, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä, kuten elinsiirron saaneilla tai tietyillä pitkälle edenneitä sairauksia sairastavilla henkilöillä.

Ei-toivottujen aineiden välttäminen

Vältä maitohappobakteerivalmisteita, jotka sisältävät FODMAP-hiilihydraatteja tai makeutusaineita, koska ne voivat aiheuttaa kaasunmuodostusta ja suoliston oireiden pahenemista​.

Annostus ja valmisteiden valinta:

Maitohappobakteerien annostus ja oikean tuotteen valinta voivat vaikuttaa niiden tehokkuuteen ja pienentää haittavaikutusten riskiä.

Muista, että maitohappobakteerien vaikutukset voivat vaihdella yksilöittäin. Joten jos koet haittavaikutuksia tai sinulla on terveydellisiä huolenaiheita maitohappobakteerien käytöstä, on suositeltavaa ensin keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa lisäravinteen käytöstä aloittamisesta.

Nimetön-1 (30)

Kuinka nopeasti maitohappobakteeri alkaa auttaa?

Hyötyjen näkeminen maitohappobakteerien tai niitä sisältävien ruokien nauttimisen jälkeen vaihtelee henkilöstä toiseen.

Moni meistä odottaa nopeita tuloksia, mutta suoliston mikrobiomin yksilöllisyys vaikuttaa merkittävästi siihen, miten pian voimme havaita muutoksia.

Maitohappobakteerit eivät ole pikakorjaus – ne ovat työkalu pitkän ajan terveyden tukemiseksi.

Tutkimukset osoittavat, että vaikka jotkut saattavat huomata positiivisia muutoksia jo muutaman päivän tai viikon kuluessa, toiset tarvitsevat kuukausia tasapainottaakseen suolistonsa bakteeriston ja sen myötä kokemaan selkeitä etuja.

Olen käyttänyt tätä kaksi viikkoa ja voin antaa pelkästään kehuja! Lupaukset olivat kovia, mutta minun kohdalla ne kyllä lunastettiin. Vatsa toimii niin kuin olen vain ennen unelmoinut.” – Liina

Hyvä tuote näin parin viikon käytön perusteella. Selkeästi tehokas ja vahva. Ei ole ollut mitään sivuoireita tai ongelmia, joten aion jatkaa käyttämistä.” – Raija

Kaikki ihmiset ovat erilaisia.

Joillakin ihmisillä maitohappobakteeri alkaa auttaa nopeasti, muutamassa päivässä. Toisilla voi kestää kauemmin, jopa viikkoja, ennen kuin he huomaavat muutoksen.

Milloin maitohappobakteereja kannattaa ottaa?

Maitohappobakteerien ottamisen ajankohta voi riippua useista tekijöistä, mukaan lukien henkilökohtaiset mieltymykset ja ruoansulatusjärjestelmän yksilölliset ominaisuudet.

Yleisesti ottaen ei ole yhtä ”oikeaa” aikaa ottaa maitohappobakteereja, mutta tässä on joitakin seikkoja, jotka voivat auttaa päättämään, ottaako ne aamulla vai illalla:

1. Henkilökohtainen mukavuus ja rutiini:

Valitse aika, joka sopii parhaiten omaan päivittäiseen rutiiniisi ja jolloin muistat todennäköisimmin ottaa maitohappobakteerit.

2. Unen laatu:

Jotkut ihmiset kokevat, että maitohappobakteerien ottaminen illalla voi parantaa suoliston toimintaa yön aikana ja edistää parempaa unenlaatua. Erityisesti jos henkilö kärsii ruoansulatusvaivoista.

3. Parhaiden hyötyjen varmistaminen:

Jos käytät maitohappobakteereja tietyn terveydellisen ongelman, kuten ärtyvän suolen oireyhtymän, vuoksi, voi olla hyödyllistä keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa parhaasta ajankohdasta niiden ottamiselle.

4. Valmisteen ohjeet:

Tarkista aina tuotteen ohjeet ja kysy neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta, sillä eri maitohappobakteerivalmisteet voivat vaatia erilaisia käyttöohjeita. Lisäksi jos sinulla on käytössäsi useampia lisäravinteita tai jokin lääkitys, kannattaa niiden yhteensopivuus varmistaa ennen käytön aloittamista lääkäriltä.

Lopulta, paras aika ottaa maitohappobakteereita riippuu yksilöllisistä tekijöistä ja siitä, mikä tuntuu itselle parhaiten sopivalta.

Tärkeintä on ottaa maitohappobakteerit säännöllisesti sekä syödä valmistetta tarpeeksi pitkään, jotta saat niistä parhaan mahdollisen hyödyn.

Miten maitohappobakteerin ottaminen kannattaa aloittaa?

Erilaiset kapselit ja purutabletit ovat yleisiä muotoja, joissa näitä eläviä bakteereita on saatavilla.

Valitse laadukas bakteerivalmiste, sillä erilaisten maitohappobakteerien valikoima on kasvanut merkittävästi viime vuosina ja sen myötä myös tuotteiden laatu vaihtelee suuresti.

Toinen suositeltava tapa on sisällyttää maitohappobakteereja päivittäiseen ruokavalioon esimerkiksi fermentoitujen elintarvikkeiden avulla.

Moni ravitsemusterapeutti korostaa myös sitoutumisen merkitystä maitohappobakteerien käytössä – täydet hyödyt saadaan pitkällä aikavälillä.

Onkin tärkeää muistuttaa itseämme siitä, että kaikki hyvä vie aikansa; olipa kyse sitten painonhallinnasta tai immuunijärjestelmän vahvistamisesta. Kestäviin tuloksiin pääsy vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaista toimintaa.

Lisäksi, jos olet epävarma tuotteen sopivuudesta, voit aloittaa sen käytön ensin pienemmällä annostuksella kasvattaen sitä hiljalleen suositeltuun päivittäiseen annokseen.

Lyhyesti sanottuna valitse laadukas maitohappobakteerivalmiste ja sitoudu syömään sitä pidemmän aikaa, jotta se ehtii vahvistaa suolistoasi.

Syödäänkö maitohappobakteereja päivittäin vai kuuriluontoisesti?

Maitohappobakteerien päivittäinen käyttö riippuu usein tuotteen suosituksesta ja yksilöllisistä tarpeista.

Esimerkiksi toiset käyttävät maitohappobakteereja kuuriluontoisesti vahvistaakseen suoliston bakteerikantaa vaikkapa lomamatkan ajaksi, toiset taas pyrkivät säännöllisellä käytöllä helpottamaan tiettyjä vatsaoireita tai painonhallintaa.

Maitohappobakteereiden käyttöä tuleekin tarkastella tapauskohtaisesti, sillä tietyissä tilanteissa niitä suositellaan otettavaksi päivittäin, kun taas toisissa niitä voidaan käyttää tarpeen mukaan.

Nimetön-1 (31)

Mitä maitohappobakteereiden säännöllisessä käytössä tulee huomioida?

Maitohappobakteereita, jotka ovat probiootteja, voidaan yleensä käyttää pysyvänä osana päivittäistä ruokavaliota.

Tässä on ohje, jossa käydään läpi 4+1 kohtaa, joilla valitset laadukkaan maitohappobakteerin.

Tässä on joitakin näkökulmia, jotka on hyvä ottaa huomioon:

Turvallisuus:

Maitohappobakteerit ovat yleensä turvallisia suurimmalle osalle ihmisiä, kun niitä käytetään ohjeiden mukaisesti.

Säännöllinen käyttö:

Monet ihmiset käyttävät maitohappobakteereja säännöllisesti ilman ongelmia. Jatkuvaa käyttöä pidetään turvallisena ja hyödyllisenä terveille aikuisille.

Yksilölliset erot:

Reaktiot maitohappobakteereihin voivat vaihdella yksilöittäin, joten on tärkeää tarkkailla kehon viestejä ja tehdä tarvittaessa muutoksia esimerkiksi annostukseen.

Yksilön terveydentila:

Henkilön, joilla on jokin diagnosoitu sairaus, jatkuva lääkitys tai heikentynyt immuunijärjestelmä, tulee konsultoida terveydenhuollon ammattilaista ennen maitohappobakteerien käyttöä.

Monipuolisuus:

On tärkeää, että maitohappobakteerivalmiste sisältää useita eri bakteerikantoja.

Joissakin tapauksissa voi olla hyödyllistä myös vaihdella käytettyjä valmisteita, jotta suoliston mikrobiomi saa monipuolisesti eri bakteereita.

Ravitsemusterapeutin neuvo:

”Jos pohdit, onko jatkuva maitohappobakteerien käyttö sinulle sopivaa, keskustele ravitsemusterapeutin tai lääkärin kanssa.

Muista, että maitohappobakteerien lisäksi ruoansulatuskanavan terveyttä voi edistää monipuolisella ja kuitupitoisella ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti fermentoituneita elintarvikkeita, kuten jogurttia, kefiriä ja hapankaalia.”

Yleisiä väärinkäsityksiä maitohappobakteereista

Voi olla, että ajattelet maitohappobakteerien korvaavan antibiootteja. Mutta jos näin on, nyt on aika päivittää tietosi.

Maitohappobakteerit eivät ole lääkkeitä vaan ne auttavat ylläpitämään suoliston bakteeritasapainoa ja voivat siten tukea terveyttämme monin eri tavoin.

Johtopäätös

Maitohappobakteeri auttavat ylläpitämään vatsan hyvinvointia ja tasapainottavat suoliston bakteerikantaa.

Sillä tavoin ne auttavat vatsan turvotukseen, ruoansulatusvaivoihin sekä painonhallintaan.

1. Valitse viisaasti.

Eri maitohappobakteerikannat tarjoavat erilaisia etuja – löydä itsellesi sopivin vaihtoehto.

2. Rakenna rutiini.

Maitohappobakteereja voi nauttia päivittäin osana terveellisiä elämäntapoja ja niiden avulla pidät huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi.

3. Ole kärsivällinen.

Hyödyt eivät näy hetkessä, mutta säännöllisellä nauttimisella voit odottaa tuloksia.

Valitse oikeanlainen maitohappobakteerilisä juuri sinulle

Olet ehkä kuullut lauseen ”kaikki maitohappobakteerit eivät ole luotu samaksi”. Se pitää paikkansa.

Eri maitohappobakteerikannat vaikuttavat eri tavoin ja siksi eri valmisteilla voi erilaisia hyötyjä.

Ennen kuin suuntaat ostamaan tuotetta mieti ensin tarpeitasi: Onko kyseessä turvotus vai ehkä painonhallinta?

Facebook
WhatsApp
Email

Kommentoi kirjoitusta

Suosituimmat tuotteet

Hae sivulta

Ale!

Pure Biotics Slim

29.00  tai 29.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Slim

Painon pudottaminen on helpompaa, kun on apuna tehokas maitohappobakteeri. Pure Biotics Slim tarjoaa pitkän kehitystyön tuloksena parhaan yhdistelmän painonpudotuksen kannalta tärkeimpiä bakteerikantoja oikeassa suhteessa. Säännöllisesti käytettynä se auttaa parantamaan ruoansulatusta, kiihdyttämään aineenvaihduntaa, monipuolistamaan suoliston bakteerikantaa ja taistelemaan makeanhimoa vastaan. Pure Biotics Slim toimii erityisen hyvin minkä tahansa ruokavalion tukena, tasapainottamaan hyvien bakteerien määrää ruoansulatuselimistössäsi. Syö kaksi kapselia päivässä ennen ruokailua tyhjään vatsaan.

29.00  tai 29.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Strong

27.00  tai 27.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Strong

Pure Biotics Strong on suunniteltu vähentämään turvotusta. Säännöllisesti käytettynä se auttaa hillitsemään tai jopa poistamaan turvotuksen kokonaan. Pure Biotics Strong on laboratoriotasoinen ja vahva yhdistelmä tärkeimpiä maitohappobakteerikantoja. Yhden tuotteen valmistaminen vie viikkoja, kun bakteerit kasvatetaan huolella alusta loppuun jokaiseen kapseliin. Syö kaksi kapselia päivässä tyhjään vatsaan.

27.00  tai 27.00  / kuukausi

Pure Biotics Fiber

32.00  tai 32.00  / kuukausi

Pure Biotics Fiber

Vatsa toimii paremmin ja nälkä pysyy loitolla pidempään, kun apuna on hellävarainen ja tasapainottava kuitu. Pure Biotics Fiber on ainutlaatuinen yhdistelmä hellävaraisinta kuitua ja vatsan kuntoa tukevia rakennusaineita. Ota tuote avuksi palauttamaan vatsan toiminnan balanssi ja pitämään kylläisyyden tunnetta yllä pidempään. Pitkän kehitystyön tuloksena tuote ei aiheuta ikäviä sivuvaikutuksia, kuten turvotusta, kaasua tai vatsakramppeja. Huom! Kuitulisä tehostaa myös maitohappobakteerin toimintaa.

32.00  tai 32.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Strong

Pure Biotics Strong on suunniteltu vähentämään turvotusta. Säännöllisesti käytettynä se auttaa hillitsemään tai jopa poistamaan turvotuksen kokonaan. Pure Biotics Strong on laboratoriotasoinen ja vahva yhdistelmä tärkeimpiä maitohappobakteerikantoja. Yhden tuotteen valmistaminen vie viikkoja, kun bakteerit kasvatetaan huolella alusta loppuun jokaiseen kapseliin. Syö kaksi kapselia päivässä tyhjään vatsaan.

36.00  / kuukausi