Yhä useampi suomalainen kärsii erilaisista vatsakivuista ja -oireista, joista yleisimpien joukkoon lukeutuvat alavatsan alueen turvotus ja kivut.
Helpotusta turvotukseen ja suolisto-oireisiin voit löytää tästä artikkelista, mutta 7–20 % suomalaisen tapauksessa peruskonstit eivät riitä, vaan oireiden juuret löytyvät ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS), jolloin hoitomuodoksi suositellaan FODMAP-hiilihydraatitonta ruokavaliota.
Mistä on kyse?
FODMAP (fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols) on yleisnimitys hiilihydraattiryhmille, jotka eivät pilkkoudu täydellisesti ohutsuolessa. Pilkkoutumattomat osat päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit fermentoivat ne. Sivutuotteena syntyy muun muassa suolistokaasuja, jotka aiheuttavat turvotusta ja vatsakipuja.
Joillakin ihmisillä on taipumusta reagoida tähän normaaliin ruuansulatuskanavan toimintaan herkemmin ja aistia kipu voimakkaampana. Jos oireet ovat toistuvia ja niihin liittyy myös muita suolisto-oireita, puhutaan ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Tämän hoitoon käytetään FODMAP-ruokavaliota, jossa rajoitetaan fermentoituvien hiilihydraattien määriä yksilöllisesti.
Mitä nämä mystiset FODMAP-ruokavaliossa välteltävät ruoka-aineet sitten ovat? Tässä joitakin esimerkkejä:
- Luumu, omena, taateli
- Palkokasvit, sipuli, sienet
- Lehmänmaito sekä lampaanmaito- ja vuohenmaitotuotteet
- Vehnä, ruis ja ohra
- Keinotekoiset makeutusaineet
Kuten huomaat, mukana on monenlaisia ruoka-aineryhmiä. Esimerkiksi appelsiini sopii FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon, mutta omena tai päärynä ei. Samoin kaura käy useimmille, vaikka muut kotimaiset viljat aiheuttaisivatkin oireita. Ruoka-aineesta ei siis voi ryhmän perusteella päätellä sisältääkö se FODMAP-hiilihydraatteja vai ei.
FODMAP-ruokavaliokokeilu on hyvä toteuttaa systemaattisesti ja asiantuntevin ohjein: myös nämä ruoka-aineet nimittäin tarjoilevat terveyshyötyjä, eikä ole pidemmän päälle järkevää eliminoida niitä täysin omasta ruokavaliosta.
Ruokavaliokokeilu on tärkeää toteuttaa systemaattisesti ja ravitsemusterapeutin ohjeiden mukaisesti. Kokosimme nämä ohjeet yhteen ilmaiseen FODMAP-oppaaseemme yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, jotta jokainen voisi kokeilla ruokavaliota turvallisesti ja päästä eroon ikävistä vatsaoireista.