Yhä useampi suomalainen kärsii erilaisista vatsakivuista ja -oireista, joista yleisimpien joukkoon lukeutuvat alavatsan alueen turvotus ja kivut.
Helpotusta turvotukseen ja suolisto-oireisiin voit löytää tästä artikkelista, mutta 7–20 % suomalaisen tapauksessa peruskonstit eivät riitä, vaan oireiden juuret löytyvät ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS).
Hoitomuodoksi suositellaan FODMAP-hiilihydraatitonta ruokavaliota.
Mikä on FODMAP-ruokavalio
FODMAP (fermentable oligo-, di- and monosaccharides and polyols) on yleisnimitys hiilihydraattiryhmille, jotka eivät pilkkoudu täydellisesti ohutsuolessa. Pilkkoutumattomat osat päätyvät paksusuoleen, jossa bakteerit fermentoivat ne.
Sivutuotteena syntyy muun muassa suolistokaasuja, jotka aiheuttavat turvotusta ja vatsakipuja.
Välteltävät ruoka-aineet
- Luumu, omena, taateli
- Palkokasvit, sipuli, sienet
- Lehmänmaito sekä lampaanmaito- ja vuohenmaitotuotteet
- Vehnä, ruis ja ohra
- Keinotekoiset makeutusaineet
Kuten huomaat, mukana on monenlaisia ruoka-aineryhmiä. Esimerkiksi appelsiini sopii FODMAP-rajoitteiseen ruokavalioon, mutta omena tai päärynä ei. Samoin kaura käy useimmille, vaikka muut kotimaiset viljat aiheuttaisivatkin oireita.
Ruoka-aineesta ei siis voi ryhmän perusteella päätellä sisältääkö se FODMAP-hiilihydraatteja vai ei.
Kokeile FODMAP-ruokavaliota
FODMAP-ruokavaliokokeilu on hyvä toteuttaa systemaattisesti ja asiantuntevin ohjein: myös nämä ruoka-aineet nimittäin tarjoilevat terveyshyötyjä, eikä ole pidemmän päälle järkevää eliminoida niitä täysin omasta ruokavaliosta.
Ruokavaliokokeilu on tärkeää toteuttaa systemaattisesti ja ravitsemusterapeutin ohjeiden mukaisesti.
Kokosimme nämä ohjeet yhteen ilmaiseen FODMAP-oppaaseemme yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa, jotta jokainen voisi kokeilla ruokavaliota turvallisesti ja päästä eroon ikävistä vatsaoireista.