Maitohappobakteeri – lue kaikki, mitä sinun tulisi tietää

Maitohappobakteerien haitat

Koska maitohappobakteerit ovat eläviä bakteereja, ei elimistömme osaa erotella niitä haitallisista bakteereista, vaan mahahapot pyrkivät tappamaan ne ennen kuin ne päätyvät suolistoon. Siksi on tärkeää, että eläviä bakteereja on riittävästi.

Valmisteissa ei yleensä ole tätä ongelmaa, ja hapatetuissa tuotteissakin niitä on melko hyviä määriä (mitä pidempi hapatus, sen parempi). Sen sijaan monet juomat yms. joihin on lisätty maitohappobakteereja tai probioottisia bakteerikantoja, sisältävät niitä joko liian vähän tai niiden sisältämät bakteerit eivät säily suolistoon saakka elävinä.

Kalliiden probioottijuomien sijaan kannattaa käyttää rahansa ennemmin hyvään valmisteeseen tai suosia luonnollisesti hapattamalla valmistettuja ruokia kuten luonnonjogurttia, viiliä ja hapanvihanneksia.

Useimmissa suolisto-ongelmissa maitohappobakteerien on havaittu parantavan tilannetta, mikä näkyy yleensä olossakin. Tietyistä sairauksista kärsivillä maitohappobakteerien runsas saanti (lähinnä valmisteista) voi olla haitallista, mikäli suolisto on heikossa kunnossa tai immuunipuolustus on vakavasti heikentynyt (esim. leukemiassa).

Akuutissa Crohnin taudissa tai hoitamattomassa keliakiassa suoliston läpäisevyys on usein lisääntynyt ja bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja sen myötä sellaisiin paikkoihin elimistössä, joihin niiden ei tulisi päästä. On olemassa mahdollisuus, että verenkiertoon päässyt bakteeri päätyy esimerkiksi polviniveleen ja aiheuttaa siellä vieraana osasena immuuni- eli puolustusreaktion, jonka seurauksena puolustusjärjestelmä voi häiriintyä hyökkäämään myös omaa nivelkudosta vastaan saaden siinä aikaan rappeumamuutoksia.

Hyvät bakteerit ovat meille elintärkeitä, kunhan ne pysyvät siellä, missä niiden tulisikin olla, eli iholla, limakalvoilla ja suolistossa. Uuden tutkimustiedon mukaan niitä on jonkin verran myös keuhkoissa ja aivoissa.

Joskus suoliston bakteerikanta on häiriintynyt, eli bakteerien kasvu suolistossa on liiallista tai haitallisia bakteerikantoja on pesiytynyt limakalvoille enemmän kuin hyödyllisiä. Tällöin puhutaan usein dysbioosista (viittaa useimmiten paksusuoleen) tai ohutsuolen bakteerien liikakasvusta eli SIBO:sta (small intestinal bacterial overgrowth). Nämä tilat ovat usein seurausta pitkäaikaisesta stressistä tai happosalpaajalääkityksen käytöstä, jotka molemmat vähentävät mahahapon tuotantoa.

Mahahapon tärkeä tehtävä on hillitä bakteerien liiallista lisääntymistä, ja siksi happosalpaajia ei tulisikaan lähtökohtaisesti käyttää kuin tilapäisesti. Jos kärsit ohutsuolen bakteerien liikakasvusta, voi maitohappobakteerivalmisteen käyttö aiheuttaa suolisto-oireita, kuten pahoinvointia, turvotusta ja ilmavaivoja.

Tällaisessa tilanteessa maitohappobakteerien käyttö kannattaa keskeyttää ja pyrkiä hoitamaan suolistoa aluksi tasapainoisempaan suuntaan suosimalla helposti sulavia ruokia kuten pirtelöitä, sosekeittoja ja hellävaraisesti kypsennettyjä kasviksia sekä auttamalla ruuansulatusta entsyymivalmisteella ja tarvittaessa myös suolahappokapseleilla.

Maitohappobakteerien hyödyt

Maitohappobakteereilla on immuunipuolustusta vahvistava ja ylläpitävä vaikutus, ja ne auttavat ehkäisemään tulehduksia. Esimerkiksi kroonisessa paksusuolentulehduksessa (Colitis ulcerosa) joidenkin probioottivalmisteiden on todettu nopeuttavan akuutin tulehduksen paranemista ja ehkäisevän tulehduksen uusiutumista.

Probioottivalmisteiden käyttö voi vähentää atopia- ja allergiaoireilua puolustusjärjestelmän toiminnan tukemisen kautta, sillä kyseiset oireet juontavat usein juurensa suolistoon.

Jos kärsit vatsavaivoista, kuten turvotuksesta, ummetuksesta, ripulista tai ilmavaivoista, voi maitohappobakteereista olla hyötyä. Lisäksi niillä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia myös suun ja ienten terveyteen, mikä taas osaltaan vähentää mm. sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Uuden tutkimustiedon mukaan suoliston vääränlainen bakteerikanta altistaa myös lihomiselle ja voi vaikuttaa diabetesriskiin, aineenvaihduntaan ja jopa mielialaan ja mielitekoihin.

Ylipainoisilla henkilöillä on havaittu olevan erilainen suolistobakteerikanta kuin normaalipainoisilla, mikä saattaa kertoa lihomisen aiheuttamasta negatiivisesta muutoksesta bakteerikantaan. Jos syö paljon sokeria ja teollisia rasvoja sisältäviä tuotteita, bakteerikannassa lisääntyvät sellaiset lajit, jotka haluavat ruuakseen juuri tuollaisia ainesosia.

Koska suolistosta on suora hermoyhteys aivoihin, bakteerikanta voi tätä kautta vaikuttaa lisääntyneenä mielitekoina noita ruokia kohtaan.

Sama tapahtuu myös positiivisessa mielessä: syömämme ruoka vaikuttaa jo muutamassa päivässä selkeästi suoliston bakteeriston koostumukseen, joten terveyttään voi tukea suosimalla runsaasti ja monipuolisesti erilaisia kasviksia sisältävää ruokavaliota ja sisällyttämällä siihen hapatettuja tuotteita ja muita maitohappobakteerien lähteitä.

Maitohappobakteerit ja suoliston hyvinvointi

Eri maitohappobakteerikannat ovat monella tavoin hyödyllisiä suoliston terveydelle. Mitä monimuotoisempi (= enemmän eri lajeja) on hyvien bakteerien muodostama bakteerikanta suolistomme limakalvolla, sitä paremmin yleensä voimme. Suoliston bakteerikanta on tärkeä osa elimistön puolustusjärjestelmää: kun limakalvot ovat täynnä hyviä bakteereja, ne estävät haitallisia kantoja kiinnittymästä suolistoon.

Probioottivalmisteiden on havaittu myös vähentävän suoliston läpäisevyyttä ja vähentävän sen myötä elimistön (matala-asteista) tulehdusta, mikä on nykytiedon mukaan yksi useiden kroonisten sairauksien tärkeimmistä taustatekijöistä.

Koska suolisto on hyvin keskeinen elin, jonka kunto ja toiminta vaikuttaa suuresti moniin muihin elimiin ja elinjärjestelmiin, suoliston terveydestä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää. Suoliston häiriötilat tulisikin ottaa vakavasti, etenkin jos ne jatkuvat pidempään. Maitohappobakteerien saanti ravinnosta on yksi tapa edistää suoliston ja sen kautta koko elimistön hyvinvointia. Voit aloittaa lisäämällä ruokavalioosi hapankaalia ja hapanta, maustamatonta luonnonjogurttia tai -viiliä. Maitohappobakteerikapseleita voi käyttää tukena esimerkiksi muutamien kuukausien ajan vuodessa tai jatkuvasti valmistetta välillä vaihdellen. Kapseleiden avulla voit myös itse hapattaa jogurttia vaikkapa kookos- tai muista kasvimaidoista.

Osa ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS) kärsivistä saa apua probioottivalmisteista FODMAP-rajoitetun ruokavalion tukena. Jos sinulla on ärtyvän suolen oireyhtymä, huomioi kuitenkin, että osa valmisteista sisältää esimerkiksi inuliinia tai muita frukto-oligosakkarideja, jotka ovat yksi FODMAP-hiilihydraattiryhmistä. Lue siis tuoteseloste huolellisesti ja valitse sellainen valmiste, joka ei sisällä sinulle sopimattomia yhdisteitä.

Antibioottikuurit ovat suolistomikrobistolle kova pala, sillä antibiootit eivät kykene erottelemaan hyviä ja huonoja bakteereja. Tämän vuoksi antibioottikuurin jälkeen voi ilmetä pitkänkin aikaa heikentynyttä vastustuskykyä. Saatat myös oireilla herkemmin ympäristön allergeeneille, ja joskus toistuvat antibioottikuurit saattavat jättää jälkeensä ärtyvän suolen oireyhtymän tyyppistä oireilua. Suoliston bakteerikannan säilymistä antibioottikuurin aikana voi tukea käyttämällä maitohappobakteerikapseleita ja syömällä runsaasti hapatettuja ruokia. Tämä on hyvin tärkeää, jos joudut syömään useita antibioottikuureja.

Maitohappobakteerit ja aivot

Suolistosta on suora hermoyhteys aivoihin kiertäjähermon kautta, ja sen on epäilty olevan yksi tekijä siinä, miksi suoliston hyvinvoinnin parantaminen hyödyllisiä bakteereja lisäämällä on monissa tutkimuksissa kohentanut mielialaa ja auttanut jopa masennusoireiluun. Suoliston läpäisevyyden lisääntyminen hyvien bakteerien puutteessa aiheuttaa tulehduksen aktivoitumista elimistön eri osissa, myös aivoissa, jolloin se vaikuttaa aivojen hermosolujen toimintaan. Suolistossa tuotetaan suurin osa elimistön serotoniinista, joka on tärkeä mielihyvähormoni. Jos suolistossa on liian vähän hyviä bakteereja tai se on muuten huonossa kunnossa, serotoniinin tuotanto vähenee myös aivoissa, sillä serotoniinin esiasteena toimivan tryptofaani-aminohapon imeytyminen voi heikentyä. Serotoniinin vähyys altistaa mm. unihäiriöille ja masennukselle.

Heikolla bakteerikannalla on osoitettu olevan yhteys keskittymishäiriöihin ja ADHD-tyyppiseen oireiluun. Päivittäisen probioottien käytön on havaittu vähentävän keskivaikean masennuksen oireita ja helpottavan ahdistuneisuutta. Probioottien käyttö vaikuttaa (HPA-akselin kautta) myös stressihormonituotantoon, mikä voi osaltaan selittää myönteisiä vaikutuksia mielialaan.

Maitohappobakteerien käyttö

Probioottivalmisteita voi käyttää kuuriluontoisesti tai jatkuvasti, sillä niistä ei ole todettu olevan haittaa (poislukien vakavasta immuunipuutostilasta kärsivät henkilöt). Voit esimerkiksi käyttää maitohappobakteerivalmistetta 1-2 kuukauden ajan ja pitää kuukauden tauon, jonka jälkeen voit jälleen jatkaa käyttöä. Valmisteita ja kantoja on hyödyllistä vaihdella välillä, koska eri bakteerikannoilla on erilaisia terveysvaikutuksia ja suolistoon on hyvä pyrkiä saamaan mahdollisimman runsas kirjo hyviä bakteerilajeja.

Probiootit kannattaa ottaa tyhjään vatsaan, jolloin niiden päätyminen elävinä suolistoon saakka ja sinne kiinnittyminen on todennäköisempää kuin ruoka-annoksen yhteydessä otettuna. Käytännössä noin tunti ennen isompaa ateriaa tai kaksi tuntia ruokailun jälkeen riittää. Yksi mahdollisuus on ottaa valmiste ja vesilasi yöpöydälle, jos sinulla on tapana herätä yöllä esimerkiksi vessaan. Mikäli käytät useamman kapselin päivässä, ota ne mieluiten eri aikoihin.

Ravinnosta saatavat bakteerit eivät säily suolistossamme kovin kauaa, joten niiden säännöllinen saanti on tärkeää. Sen sijaan, että söisit esimerkiksi ison määrän hapankaalia tai viiliä harvoin, on parempi ottaa edes pari lusikallista päivittäin. Panosta siis siihen, että saat hyviä bakteereja toistuvasti. Hyvien bakteerien lisääntymistä suolistossa voi edistää nauttimalla runsaasti prebioottisia kuituja. Prebiootit ovat sulamattomia hiilihydraatteja, joita saat monista kasviksista, kuten sipuleista, parsasta, hapankaalista ja artisokasta sekä soijapavuista. Myös muista kasviksista saatavista kuiduista sekä esimerkiksi kauraleseestä ja psylliumista on hyötyä.

Maitohappobakteerikapseleita kannattaa kokeilla erityisesti, jos vastustuskykysi on heikentynyt: sairastelet usein tai kärsit allergisista reaktioista tai iho- ja suolisto-oireista. Myös ennen ulkomaille matkustamista voi olla hyödyllistä varautua toisen maan erilaiseen mikrobikantaan suolistoa “vahvistamalla”. Jos joudut aloittamaan antibioottikuurin, ota probioottivalmiste käyttöön viimeistään siinä vaiheessa ja jatka sen käyttöä vähintään kuurin ajan, mieluiten muutamia viikkoja pidempään. Lisäksi voit tukea suolistoasi samanaikaisesti syömällä tavallista runsaammin hapatettuja tuotteita.

Maitohappobakteerit: annostus

Probioottivalmisteita on hyvä käyttää pakkauksen ohjeen mukaan, mikä tarkoittaa yleensä yhdestä kahteen kapselia vuorokaudessa. Ota kapselit mieluiten tyhjään vatsaan. Hapatettuja tuotteita voi käyttää melko vapaasti, kunhan huomioit ruokavalion monipuolisuuden. Esimerkiksi maitotuotteiden käyttö on hyvä rajata muutamaan desiin päivässä nimenomaan hapatettuja tuotteita suosien.

Maitohappobakteerien puute

Jos maitohappobakteereja ja muita hyviä bakteereja on suolistossa liian vähän, seuraa herkästi ongelmia, sillä hyödyllisten bakteerien vähyys edesauttaa haitallisten lajien kiinnittymistä suoliston limakalvolle. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen. Myös tyypillinen länsimainen, runsaasti lihaa, sokeria, tyydyttyneitä ja teollisia rasvoja mutta vain vähän kuituja ja yksipuolisesti kasviksia sisältävä ruokavalio on omiaan köyhdyttämään suoliston bakteerikantaa. Suolistobakteerit pitävät nimenomaan monipuolisesta kasviravinnosta: kurkku, jääsalaatti ja banaani eivät riitä pitämään niitä tyytyväisinä.

Haitallisten bakteerien aineenvaihdunnassa syntyy yhdisteitä, joilla on terveyden kannalta negatiivisia vaikutuksia. Myös silloin, kun suoliston mikrobikanta on vääristynyt tai epätasapainoinen, eli huonoja bakteereja on liikaa suhteessa hyviin, tulee samankaltaisia ongelmia. Oireena voi olla jatkuvaa sairastelua, iho-, suolisto- ja hengitystieoireilua, allergioita ja yliherkkyyksiä sekä muun muassa alakuloisuutta ja masentuneisuutta.

Maitohappobakteerien sivuvaikutukset

Maitohappobakteereilla ei ole todettu olevan haitallisia vaikutuksia perusterveelle ihmiselle. Vakavista immuunipuutostiloista kärsivien ei kuitenkaan kannata käyttää valmisteita ilman lääkärin lupaa. Myös akuutti tulehdus Crohnin taudissa on vasta-aihe probioottien käytölle (remissiovaihe sen sijaan yleensä ei ole). Jos suolistossa on mikrobiston epätasapainotila, kuten ohutsuolen bakteerien liikakasvua (SIBO), voi bakteerien lisäys – vaikka ne hyviä olisivatkin – alkuun vain pahentaa suolisto-oireita. Tällöin olisi tärkeää korjata tilannetta ensin muilla keinoin ja ottaa probiootit tueksi vasta myöhemmin.

Maitohappobakteerien lähteet

Maitohappobakteerien luontaisia lähteitä ovat hapatetut tuotteet, joista tutuimpia ovat varmasti hapankaali, muut hapanvihannekset sekä hapatetut maitovalmisteet: piimä, viili ja luonnonjogurtti. Maitohappobakteerit lisääntyvät sopivalla kasvualustalla (esimerkiksi maito) ja aikaansaavat jogurtin happaman maun ja paksuuntuvan koostumuksen. Mitä pidempään maitohappobakteerit saavat lisääntyä, sen happamampaa ja paksumpaa jogurtista tulee. Jos olet joskus säilyttänyt jogurttia pitkään tai tehnyt sitä itse, olet varmasti havainnut tämän ilmiön.

Mitä pidempään tuotteen antaa hapantua, sitä enemmän siellä on eläviä maitohappobakteeriyksiköitä ja sitä todennäköisimmin saat niistä myös terveyshyötyjä. Osa elävistä bakteereista nimittäin tuhoutuu ruuansulatuskanavassa, eikä päädy ohut- tai paksusuolen limakalvon pinnalle, johon niiden tulisi kulkeutua. Muita hyödyllisten bakteerien lähteitä ovat aasialaisessa keittiössä käytetyt fermentoidut valmisteet kuten miso, kombucha ja perinteisesti soijasta valmistettava tempe. Tempeä on saatavilla myös suomalaisesta härkäpavusta ja herneestä valmistettuna.

Maitohappobakteerit: Gefilus

Gefilus-tuotteet sisältävät Lactobacillus rhamnosus GG -bakteerikantaa, joka on maailman tutkituin maitohappobakteeri. Se kykenee selviytymään elävänä ruoansulatuskanavan läpi suolistoon ja tarttumaan suolen limakalvolle, missä se ehkäisee haitallisten bakteerien kiinnittymistä. Lisäksi sillä on suoliston kuntoa ylläpitävää ja immuunipuolustusta parantavaa vaikutusta. Gefilus-maitohappobakteerivalmisteita, kuten tabletteja ja kapseleita, voi käyttää päivittäin. Saatavilla on myös jogurtteja, piimää, smoothieita ja mehuja, joihin on lisätty Lactobacillus rhamnosus GG-maitohappobakteeria.

Hyvät maitohappobakteerit

Markkinoilla on useita lähinnä kapseleina myytäviä maitohappobakteerivalmisteita, joissa on erilaisia bakteerikantoja. Osassa on vain yhtä kantaa, osassa taas useampaa. Koska tarkalleen ei tiedetä, mikä tai mitkä kannat olisivat terveydelle hyödyllisimpiä tai ovatko niiden yhteisvaikutukset yksittäistä kantaa tehokkaampia, olisi suositeltavaa valita sellainen valmiste, jossa on muutamaa eri kantaa tai vaihdella valmistetta säännöllisesti. Eri kantojen vaikutukset ovat erilaisia, ja lisäksi jokaisen suolistomikrobisto on yksilöllinen, sillä se muokkaantuu syntymästä alkaen ympäristön altisteiden ja elintapojen mukaan. Siten eri henkilöt saattavat hyötyä erilaisesta maitohappobakteericoktailista. Joka tapauksessa näyttää siltä, että mitä suurempi kirjo eri lajeja suolistomme mikrobistossa on, sitä terveempinä pysymme.

Näin vahvistat suolistosi terveydelle hyödyllistä bakteerikantaa 

Kuten yllä onkin mainittu, elintavoilla voidaan tukea suoliston bakteerikannan monimuotoisuutta hyvin merkittävällä tavalla. Maitohappobakteerien saanti hapatetuista tuotteista ja riittävän vahvoista probioottivalmisteista lisää hyvien bakteerien määrää ja lajikirjoa. Runsaasti kuitua sisältävä kasvisvoittoinen, pienellä määrällä hyvänlaatuisia eläinkunnan tuotteita täydennetty ruokavalio tukee mikrobiston muokkaantumista parempaan suuntaan. Sen sijaan paljon punaista lihaa, tyydyttynyttä rasvaa, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, valkoista viljaa tai pitkälle jalostettuja tuotteita sisältävä ruokavalio on suolistomikrobiston kannalta epäedullinen. Muutokset ruokavaliossa muokkaavat mikrobistoa jopa muutamassa päivässä, joten hyvien juttujen lisääminen ja huonompien karsiminen kannattaa aloittaa heti. Tämän lisäksi myös muut terveelliset elintavat, kuten liikunta, stressin vähentäminen sekä riittävä uni ja palautuminen ilman ärsykkeitä, kuten TV:tä tai somea edistävät suolistomikrobien hyvinvointia.

Maitohappobakteerit ja matkailu

Ulkomailla on erilainen bakteerikanta kuin mihin oma elimistömme on tottunut. Mitä köyhempi suoliston bakteeristo on valmiiksi, sitä helpommin sairastutaan esimerkiksi turistiripuliin. Ennen ulkomaanmatkaa mikrobistoa voi pyrkiä vahvistamaan syömällä runsaammin hapankaalia ja hapanmaitovalmisteita. Myös säännöllinen probioottivalmisteen käyttö vahvistaa suoliston bakteeristoa ja sen myötä parantaa vastustuskykyä. Matkan aikana syödystä probioottikuurista turistiripulin ehkäisemiseksi ei sen sijaan ole kovin vahvaa tutkimusnäyttöä. Tosin haittaakaan siitä ei varmasti ole, sillä probiootit parantavat suoliston terveyttä muilla tavoin.

Maitohappobakteerit: probiootit

Maitohappobakteerikantoja tunnetaan useita erilaisia. Niitä kantoja, joilla on tutkitusti osoitettu olevan hyödyllisiä vaikutuksia terveyteen suun kautta nautittuna, saa kutsua probiooteiksi. Useimmiten probiootteja saadaan probioottivalmisteista eli maitohappobakteerikapseleista, jolloin niiden päätyminen elävinä suolistoon on todennäköisempää kuin esimerkiksi juomista, joissa bakteereja saattaa olla vain vähäisiä määriä. Tyypillisiä probiootteja ovat Lactobacillus-suvun bakteerit sekä bifidobakteerit. Eri probioottikannoilla on erilaisia vaikutuksia terveyteen, minkä vuoksi niitä olisikin hyvä käyttää vaihdellen tai useampaa kantaa sisältävinä sekoituksina.

Maitohappobakteeri raskaus- ja imetysaikana

Maitohappobakteerien käyttöä suositellaan odottaville äideille, etenkin siinä tapauksessa jos perheessä on allergiaa muutenkin ja näin ollen vauva saattaisi olla riskiryhmässä allergisoitua. Aiheesta tehtyjen tutkimusten mukaan odottavan äidin syömästä maitohappobakteerista saattaa olla vauvalle hyötyä vielä vuosienkin päästä synnytyksestä. Se saattaa myös vähentää lapsen infektioherkkyyttä sekä vähentää atooppisen ihottuman esiintymistä. Positiiviset vaikutukset saattavat kestää jopa neljään ikävuoteen asti. Pääsääntöisesti tutkimuksissa huomattiin, että äidin raskausaikana syömät probiootit vähensivät lasten allergisen ihottuman esiintymistä ensimmäisinä ikävuosina noin puolella.

Maitohappobakteerien vaikutuksesta raskausajan diabeteksen estossa on myös näyttöjä. Turun yliopiston tekemässä tutkituksessa huomattiin probiootteja raskausaikanaan nauttineen testiryhmän sairastuneen selkeästi vähemmän raskausajan diabetekseen kuin verrokkiryhmien testihenkilöiden, joista toisen ryhmän jäsenet saivat plaseboa ja toisen ammattimaista ravitsemusneuvontaa.

Odottavan äidin nauttimat maitohappobakteerit muuttavat rintamaidon koostumusta siten, että lapsen suolistomikrobiston laatu paranee ja näin lapsen riski kehittää ruoka-aineallergioita pienenee. Kotimainen tutkimus laittaa uusiksi monia vanhoja uskomuksia ja puoltaa sitä, että probioottien käyttöä tulisi suosittaa painokkaammin raskaana oleville naisille.

Äidinmaidosta kolmanneksi suurimman osan muodostavat oligosakkaridit eli sokerirakenteet, joita on pystytty eristämään jo 130 erilaista. Niitä voidaan myös valmistaa keinotekoisesti fermentoimalla, ja niitä lisätään äidinmaitokorvikkeisiin sekä valmiisin vauvanruokiin. Niillä pyritään ehkäisemään vauvojen vatsavaivoja, ripulia ja muun muassa hengitystieinfektioita.

Jokaisen naisen maidon oligosakkaridien koostumus määrittyy veriryhmän tavoin geneettisesti. Kaikki äidit eivät kuitenkaan muodosta automaattisesti näitä hyviä oligosakkarideja sekreettorigeenin puutteen takia. Tällaisten äitien rintamaidosta vauva ei siis saa suolistoonsa allergioilta suojaavia hyviä bifidobakteereja, ja saattavat niin ollen olla alttiimpia allergisoitumaan esimerkiksi lehmänmaidolle ja muille tyypillisimmille allergeeneille. Jos synnytys on lisäksi tapahtunut sektiolla, riski yliherkkyyksiin on entistä suurempi.

Maitohappobakteeri vauvalle

Aiemmin uskottiin kohdun olevan täysin steriili ympäristö, mutta nyt tiedetään vauvan bakteerikannan alkavan kehittyä jo äidin vatsassa. Äidin bakteereja siirtyy vauvaan sikiöaikana muun muassa verenkierrosta tihkumalla, mutta synnytyskanavan läpi tullessaan vauvaan siirtyy välittömästi suun ja limakalvojen kautta äidin synnytyskanavan sekä suoliston bakteereja. Tämä on luonnon tapa siirtää vastustuskyky eteenpäin äidiltä lapselle. Sektiolla syntyneet vauvat jäävät vaille tätä varhaista bakteerikannan ydintä. Sektiovauvan oman bakteeriston kehitys viivästyy, sillä hän kohtaa ensimmäisenä kätilön tai lääkärin muovihansikkain peitetyt kädet äitinsä synnytyskanavan sijaan. Onkin pohdittu paljon sitä, pitäiskö sektiovauvojen limakalvoille hieroa äidin bakteeriflooraa, koska sektiolla syntynyt vauva ei synnytystavan vuoksi pääse kosketuksiin sen kanssa. Näin myös sektiolla syntyneet vastasyntyneet saisivat äitiensä hyvien bakteerien tarjoamat hyödyt. Suoliston bakteeristo muistuttaa sektiovauvoilla enemmänkin aikuisen bakteeristoa, ja tämä poikkeustila saattaa kestää jopa vuoden ikään asti.

Maitohappobakteeri lapselle

Moni lapsi hyötyisi probiooteista tai maitohappobakteerilisästä. Tutkimusten mukaan terveysvaikutteisista maitohappobakteereista saattaisi löytyä apu monen lapsen vatsavaivoihin, sillä ne voivat parantaa suoliston toimintaa. Tutkimuksissa havaittiin probiootteja syöneiden suoliston seinämän läpäisevyyden vähentyneen, jolloin vieraat mikrobit eivät päässeet niin helposti kulkeutumaan suoliston seinämän läpi muualle elimistöön. Tästä on elimistölle etua sairauksien torjunnassa. Etenkin ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsineiden tutkittavien joukossa oli nähtävissä edellä mainitun kaltaisia tuloksia.

Moni lapsi kärsii selittämättömistä vatsavaivoista, joihin ei välttämättä ole saatu kattavaa diagnoosia. Luultavimmin ne ovat toiminnallisia vaivoja, ja heille suositellaankin probioottikuurin kokeilua. Monesti kuurista saadaan apu tilanteeseen. Kokeilemisen arvoisena maitohappobakteerina pidetään esimerkiksi Lactobacillus rhamnosus GG:tä, jonka pitkäaikaisellakaan käytöllä ei ole juuri havaittu sivu- tai haittavaikutuksia. Probioottien näytöt ovat varsin selkeitä, mutta maitohappobakteerivalmisteita pitää myös osata käyttää oikein. Mikäli hoidosta suunnitellaan kuukausien mittaista, on hyvä konsultoida ammattilaista ennen kuurin aloittamista.

Probioottien vaikutusta lasten ylipainon hillitsijänä on myös tutkittu ja saatu joitakin viitteitä niiden lihomista hillitsevästä vaikutuksesta. Tiettyjen maitohappobakteerien kuten Lactobacillus GG:n on osoitettu lyhentävän lasten ripulin kestoa keskimäärin jopa vuorokaudella. Maitohappobakteerin käytöllä on myös tutkimusten mukaan suosiollisia vaikutuksia akuutin vatsataudin sekä antibioottihoidosta johtuvan ripulin sairastamisaikaan.

Maitohappobakteeri & laihdutus

Maitohappobakteerien vaikutuksesta laihtumisen apuna on tehty lukuisia tutkimuksia ja niissä on kollektiivisesti todettu probioottien olevan hyvä tuki laihduttajalle. Maitohappohappobakteerivalmisteen valinnalla on väliä, sillä lukuisia eri kantoja sisältävät valmisteet todettiin tässä tapauksessa tehokkaammiksi laihduttajalle kuin ainoastaan yhtä bakteerikantaa sisältävät valmisteet.

Verrokkiryhmiin verrattuna maitohappobakteerivalmistetta tutkimuksen ajan nauttineissa ryhmissä laihdutustulokset olivat jonkin verran parempia kuin plaseboa saaneissa ryhmissä. Tulokset olivat myös sitä parempia, mitä pidempään maitohappobakteeria nautittiin laihdutusprojektin ohella. Suurin hyöty huomattiin laihdutustutkimuksessa ylipainoisilla aikuisilla, jotka nauttivat maitohappobakteerivalmisteita.

Maitohappobakteeri kaupasta

Maitohappobakteerivalmisteita on karkeasti jaoteltuna kahta erilaista sorttia: ruokakaupoista saa elintarvikkeisiin lisättyjä maitohappobakteeri- tai probioottivalmisteita, ja apteekista jauhemaiseen muotoon tablettien sisälle pakattuja valmisteita. Valmisteita on laajalti tilattavissa myös verkon kautta.

Elintarvikkeista muun muassa hapanmaitovalmisteisiin kuten piimään, jugurtteihin sekä maitojuomiin on lisätty maitohappobakteerikantoja. Käytön kanssa tulee muistaa se, ettei valmisteita voi käyttää ruoan valmistukseen, sillä maitohappobakteerit eivät kestä kuumennusta yli +50 asteen lämpötilaan. Kahvin sekaan voi silti huoleti sekoittaa maitohappobakteerilla terästetyn maidon.

Tuotteiden valintaa vaikeuttaa se, ettei niiden markkinointia säädellä mitenkään. Kuluttajan saattaakin olla todella vaikea valita itselleen oikea tuote suuresta valikoimasta. Ensin kannattaa miettiä käyttötarkoitus: matka, allergian lievitys tai esto tai esimerkiksi ripulin keston lyhentäminen. Apteekista saa tarvittaessa asiantuntevaa apua. On myös hyvä muistaa, että kaikki valmisteet eivät toimi kaikilla, sillä ihmisen suoliston bakteerikannan koostumus on yksilöllinen.

Maitohappobakteerivalmisteiden suosio selittynee myös sillä, että ikävimpänä käytöstä johtuvana haittana on yleensä ainoastaan vaikutuksen puute. Tuoreissa israelilaisissa tutkimuksissa huomattiin kuitenkin monen koehenkilön olevan vastustuskykyinen valmisteille, joten niiden hyötyjäkään ei saatu täten näillä koehenkilöillä todennettua, koska valmisteiden sisältämät elävät bakteerikannat eivät koskaan päässeet asettumaan heidän suolistoonsa. Tutkimuksessa huomattiin, että edellä mainitun kaltainen hylkimistaipumus on pääteltävissä ihmisen omasta suoliston bakteerikannasta. Tulokset saatiin tähystämällä koehenkilöiden ruoansulatuselimistö sekä ylä- että alakautta.

Elintarvikkeita maitohappobakteerien tai probioottien käytössä suosivan tulisi muistaa suoliston olevan varsin suuri elin, joten yhdellä hyviä bakteerikantoja sisältävällä jogurtilla päivässä ei korjata suuria pulmia, vaan tulisi enemmänkin huomioida kokonaisvaltaisesti suoliston hyvinvointi päivittäisillä valinnoillaan. Kun pohja on kunnossa, ovat tutkitut maitohappolisät erinomainen lisä kenen tahansa ruokavalioon hyvinvointia tukemaan tai vatsaongelmia korjaamaan.

Maitohappobakteeri vegaani

Vegaani voi huoletta syödä suurinta osaa maitohappobakteerivalmisteista, sillä markkinoilla on tarjolla reilusti täysin maidottomia valmisteita. Pulmaksi muodostuu usein kapselin kuori, jonka valmistuksessa on monesti käytetty eläinperäistä gelatiinia. Ratkaisuna tähän voi tietysti joko avata kaksiosaisen kapseli varovasti, tai viiltää siihen pienen reiän, ja valuttaa jauheen esimerkiksi juoman joukkoon.

Vegaanille suositellaan soijapavuista valmistettavan tempen syömistä, sillä se on mainio fermentoitu ruoka ja tuo ruokavalioon hyviä mikrobeja. Niitä ei kuitenkaan kutsuta probiooteiksi, koska jokainen valmistaja käyttää omia tutkimattomia bakteereitaan. Probiootilla tarkoitetaan tutkittua maitohappobakteerikantaa, jolla on todennettuja terveysvaikutuksia.

Maitohappobakteeri koiralle

Jos koiralla on todettu suolisto-oireilua, se hyötyy todennäköisesti probiooteista. Niiden käytön on todettu lyhentävän ripulin kestoa ja myös sen leviämisriskiä ja helpottavan oireita. Myös haitallisten mikrobien esiintyminen väheni maitohappobakteerivalmisteen käytön myötä koiran suolistossa. Mikäli koiran vatsavaivat ovat jatkuvia eivätkä ala helpottamaan säännöllisen maitohappobakteerilisän käytön myötä kohtuullisessa ajassa, tulee omistajan ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Probioottien käyttöä ei olla juurikaan vielä tutkittu koirilla, joten näyttöä on vähän. Niiden käyttöön koirilla voi mahdollisten hyvien vaikutusten lisäksi liittyä myös riskejä, joten voidaan todeta, etteivät kaikki mikrobit ole koiran terveydelle hyväksi. Koirille annettujen maitohappobakteerivalmisteiden tulee täyttää EU:n asettamat vaatimukset, eli niiden sisältämien kantojen tulee olla turvallisia, positiivisista vaikutuksista on oltava selkeä näyttö sekä terveysvaikutteisten mikrobien tulisi olla peräisin samasta eläinlajista jolle niitä käytetään.

Eläinlajista toiseen tai eläimestä ihmiseen siirtyvien eräiden mikrobikantojen on havaittu olevan vastustuskykyisiä monille antibiooteille ja näin aiheuttavan esimerkiksi sairaalamikrobiepidemioita. Monet koirille tarkoitetut valmisteet sisältävät sioista tai linnuista eristetty mikrobikantoja, jotka ovat mahdollisesti resistenttejä monille antibiooteille.
Jos koiran vatsa sietää lehmänmaitotuotteita, voi sille antaa kohtuullisissa määrin ihmisille tarkoitettua hapanmaitotuotteita ruokavalion lisänä.

Ihmisille suunnattu Lactobacillus-kanta tuntuu kokemusten sekä tutkimusten mukaan olevan koirillekin se paras, sillä se on tutkittu ja turvalliseksi todettu. Käytössä tulee pysyä kohtuudessa, sillä aihetta koskeva tutkimus on verrattain lapsenkengissä. Koiran ruokavalioon voi tuoda myös muita aineksia, jotka tukevat vatsan toimintaa kuten banaania, lehtivihanneksia sekä omenoita. Edellä mainitut ruoka-aineet ovat prebioottisia, eli ne tukevat probioottien mikrobikantojen kiinnittymistä suolistoon. Maitohappobakteerit tulisi antaa koirille ruoan mukana ja kapseloidussa muodossa, jotta varmistutaan niiden sisältämien hyvien maitohappobakteerikantojen pääsystä suolistoon asti.

Maitohappobakteerivalmisteet saattavat vaikuttaa nelijalkaisen terveyteen monin tavoin. Näyttöä on ainakin kolesterolitasojen laskusta, ruoansulatuksen tukemisesta, tulehduksen vähenemisestä, löysän vatsan, ilmavaivojen ja huonon hengityksen ehkäisystä. Ne voivat auttaa myös allergioiden oireilussa, ylipainossa sekä muissa sairauksissa, ja lisäksi parantaa koiran ihon ja turkin kuntoa.

Facebook
WhatsApp
Email

Kommentoi kirjoitusta

Suosituimmat tuotteet

Hae sivulta

Ale!

Pure Biotics Slim

29.00  tai 29.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Slim

Painon pudottaminen on helpompaa, kun on apuna tehokas maitohappobakteeri. Pure Biotics Slim tarjoaa pitkän kehitystyön tuloksena parhaan yhdistelmän painonpudotuksen kannalta tärkeimpiä bakteerikantoja oikeassa suhteessa. Säännöllisesti käytettynä se auttaa parantamaan ruoansulatusta, kiihdyttämään aineenvaihduntaa, monipuolistamaan suoliston bakteerikantaa ja taistelemaan makeanhimoa vastaan. Pure Biotics Slim toimii erityisen hyvin minkä tahansa ruokavalion tukena, tasapainottamaan hyvien bakteerien määrää ruoansulatuselimistössäsi. Syö kaksi kapselia päivässä ennen ruokailua tyhjään vatsaan.

29.00  tai 29.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Strong

27.00  tai 27.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Strong

Pure Biotics Strong on suunniteltu vähentämään turvotusta. Säännöllisesti käytettynä se auttaa hillitsemään tai jopa poistamaan turvotuksen kokonaan. Pure Biotics Strong on laboratoriotasoinen ja vahva yhdistelmä tärkeimpiä maitohappobakteerikantoja. Yhden tuotteen valmistaminen vie viikkoja, kun bakteerit kasvatetaan huolella alusta loppuun jokaiseen kapseliin. Syö kaksi kapselia päivässä tyhjään vatsaan.

27.00  tai 27.00  / kuukausi

Pure Biotics Fiber

32.00  tai 32.00  / kuukausi