Ravitsemukseen kannattaa toden teolla kiinnittää huomiota viimeistään vaihdevuosi-iän tietämillä. Muutokset parempaan eivät kuitenkaan mene hukkaan myöhemmässäkään vaiheessa, vaan paremmat valinnat kannattavat aina.

Kiinnitä vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen huomiota etenkin seuraaviin asioihin:

1. Runsas antioksidanttien, vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti voi hieman hidastaa vanhenemismuutoksia, sillä ne laskevat elimistön tulehdustilaa. Joka tapauksessa ne parantavat hyvinvointiasi ja jaksamistasi monin tavoin. Pyri siihen, että syömäsi ruoka on mahdollisimman värikästä ja kasvisvalikoimasi monipuolinen ja vaihteleva.

2. Yksi suurimmista terveysteoista, jonka voi tehdä, on syödä vähintään 800 g, mieluiten kilo tai enemmän erilaisia vihanneksia, juureksia ja marjoja päivittäin. Valitse itsellesi mieluisia, kokeile rohkeasti uusia ja testaa eri yhdistelmiä ja valmistustapoja. Kypsennä kasvikset kuitenkin hellävaraisesti, jotta niiden tehoaineet säilyvät mahdollisimman hyvin.

3. Suosi hiilihydraattien lähteenä erityisesti juureksia ja marjoja sekä jonkin verran hedelmiä. Käytä viljatuotteita maltilla, ajoita ne mieluiten liikunnan jälkeiseen ateriaan ja nauti ne täysjyväisenä. Mitä enemmän ja tehokkaammin liikut, sitä paremmin kehosi sietää hiilihydraatteja ilman, että sokeriaineenvaihdunta häiriintyy.

4. Huomioi proteiinin riittävä määrä. Se edesauttaa lihasmassan säilymistä yhdessä lihaksia kuormittavan harjoittelun kanssa. Sisällytä jokaiselle aterialle noin 100–150 g jotakin selkeää proteiinin lähdettä: esimerkiksi kalaa, lihaa, kanaa, tofua, nyhtökauraa, kananmunaa, raejuustoa, rahkaa tai proteiinijauhetta.