Moni kokee, että rasvanpoltto vaikeutuu vaihdevuosien jälkeen. Totta on, että se vaikeutuu hieman, mutta ei kuitenkaan muutu millään tavoin mahdottomaksi. Listasimme tähän ravitsemusterapeuttimme kanssa neljä työkalua, joiden avulla niin halutessasi pudotat painoa ja kiinteydyt vielä vaihdevuosien jälkeenkin:

1. Lihaksia rasittava, riittävällä vastuksella toteutettava liikunta on avainasemassa, mikäli haluaa säilyttää aineenvaihdunnan hyvällä tasolla ja onnistua painonhallinnassa tai rasvanpoltossa vaihdevuosien jälkeen. Säännöllinen, usein toteutettava ja raskas lihaskuntoharjoittelu on siis tarpeen sisällyttää viikko-ohjelmaan.

2. Kylläisyyttä ja painonhallintaa tukeva proteiinin määrä on noin 1,5–2 g per painokilo. Jos pyrit polttamaan rasvaa, tarvitset vieläkin enemmän proteiinia. Runsas proteiinin saanti auttaa siinä, että pudonneesta painosta suurin osa on rasvaa, ei lihasta. Proteiinia tarvitaan riittävästi pitkin päivää, ei vain esimerkiksi lounaalla ja päivällisellä.

3. Keski-iässä aineenvaihdunnan aktivoimiseen ja rasvanpolton käynnistämiseen tarvitaan usein myös enemmän sykevaihtelua, kuten tiukkaa intervallitreeniä ja kuntosalitreeniä, jossa viimeiset toistot tuntuvat oikeasti raskailta. Vastapainoksi tarvitaan toki riittävästi palauttavaa liikuntaa, kuten kävelyä ja hölkkää tai venyttelyä ja kehonhuoltoa.

4. Älä aliarvioi arkiaktiivisuutta: seiso tai liiku aina kun mahdollista. Aineenvaihdunnan hidastuminen iän myötä johtuu myös siitä, että nuorena ollaan aktiivisempia, kun taas keski-iässä pahimmillaan istutaan työmatkat ja -päivät, liikutaan tunti töiden jälkeen, jonka jälkeen taas istutaan ilta kotona. Tällöin treeni yksin ei riitä pitämään aineenvaihduntaa tehokkaana.