Tiesitkö, että nykytiedon perusteella unen on sanottu olevan terveyteen eniten vaikuttava yksittäinen tekijä? Vain pieni osa suomalaisita kuitenkin nukkuu tarpeeksi; vaikka se on yleistä, ei ole normaalia herätä aamulla väsyneenä tai olla päivällä aikaansaamaton.

Usein riittävän unen tai sen priorisoinnin tiellä onkin tiedon puute, joten kokosimme tähän postaukseen ravitsemusterapeutin kanssa muutamia tutkittuja keinoja, joiden avulla omaa unta voi parantaa – ja siten omaa hyvinvointia lisätä monella tavalla.

Tässä ravitsemusterapeuttimme vinkit parempaan uneen:

1. Liiku ja ulkoile päiväsaikaan, ja vältä raskasta liikuntaa 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Jos sinulla on liikuntaharrastus melko myöhään illalla, voit pyrkiä tietoisilla toimilla edistämään unen tuloa ajoissa: ota lämmin suihku, syö hitaita hiilihydraatteja sisältävä iltapala ja keskity rauhoittamaan sekä mieltä että kehoa esimerkiksi venyttelemällä.

2. Vähennä valaistusta ja sulje älylaitteet ja TV. Himmennä valoja ja nauti tunnelmasta sisustusvaloja ja kynttilöitä polttamalla. Valon vähentyminen on keholle luonnollinen merkki melatoniinin eli unihormonin tuotannon lisäämiseen. Sen sijaan elektronisten laitteiden sininen valo saa aikaan päinvastaisen vaikutuksen. Vaihda siis TV kirjan lukemiseen.

3. Rauhoitu ja rauhoita keho. Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi unen tuloa ja sen laatua voi parantaa rauhoittumalla tietoisesti. Jos sinun on vaikea lopettaa tekeminen, kuten töiden teko tai kotiaskareet, yritä tietoisesti ajatella, että nämä asiat riittävät tänään, minun ei tarvitse enää saada aikaan mitään. Kevyt venyttely tai putkirullailu voi myös olla avuksi.

4. Unohda alkoholi. Tämä on tärkeää, sillä vaikka osa kokee sen auttavan nukahtamisessa, mittauksissa on havaittu, että se vie unelta sen palauttavuuden. Hermosto käy siis ylikierroksilla myös unen aikana, jolloin unesta ei saa irti sen moninaisia hyötyjä. Et ole tästä poikkeus, vaikka jälleen kokisit itse, ettei alkoholi heikennä untasi.

5. Hyödynnä hiilihydraattien väsyttävä vaikutus. Proteiini- ja kasvispainotteinen syöminen sopii aamiaiselle ja lounaalle paremmin, etenkin jos työsi ei ole fyysisesti raskasta. Sen sijaan illalla, kun keho pitäisi saada suunnattua unten maille, väsyttävästä vaikutuksesta on apua. Käännä siis ravinnon vaikutus eduksesi ja siirrä aamupuuro iltaan.