Kahden alle kouluikäisen lapsen äiti kirjoittaa blogiin mietteitä hyvinvoinnista ja elämästä yleensä.

Kevätaurinko herättää ihmiset kirkkaudellaan huomaamaan jokaisen pölyhiukkasen parketilla ja pienimmätkin tuhrut ikkunoissa, jotka odottavat perusteellista kuurausta lopputalven rapakelien jälkeen. Moni huomaa myös ihonsa kaipaavan ylimääräistä hellyyttä kaikkien niiden kuukausien jälkeen, jolloin se on ollut peitettynä hiostaviin vaatekerroksiin ja päässyt kuivahtamaan läpeensä.

Iho kiittää kuitenkin jo pienestäkin huomioinnista, joten ei syytä huoleen. Ihon saa hoidettua katseet kestävään kesäkuntoon pienellä kertahuollolla vaikka viikonloppuna saunan yhteydessä, jolloin saavutettua vauvanpehmeyttä on helpompi ylläpitää jatkossa pienemmällä vaivalla. Kuten sanottu, saunalla on mainio aloittaa ihon hoitohetki, koska hikoilu puhdistaa ihoa tehokkaasti, ihonalaiset nesteet lähtevät liikkeelle ja ihon alemmista kerroksista nousee kosteutta ihon pintaan, mikä siloittaa ja napakoittaa ihoa. Saunassa kannattaa muistaa kohtuus sekä ajan että löylyn kanssa, eli ei liian kuumia tai pitkiä löylyjä yhdellä kertaa.

Jos iholla on todella kuivia kohtia, voi ne halutessaan suojata kosteuttavalla naamiolla tai seerumilla, ja kropan iholle voi levittää suihkussa kosteuttavan voiteen, mutta normaali-ihoisen kannattaa kuoria kropan iho saunan yhteydessä. Tästä postauksesta löydät ihanan, kotitekoisen kahvikuorinnan ohjeen, jolla ihostasi tulee silkinsileä! Näin hoitavien voiteiden tehoaineet pääsevät imeytymään paremmin ihon läpi, kun sen pinnalta on poistettu kuona-aineiden lisäksi kuollut ihosolukko kuorinnan myötä.

Kun iho on kuorittu, se taputellaan kuivaksi ja kosteusvoide levitetään iholle mielellään puolen tunnin sisään kuivauksesta, jotta kosteus saadaan sidottua iholle tehokkaammin. Jos tahdot huijata kalpealle iholle pienen päivetyksen, kosteusvoiteen sijaan iholle voikin levittää tässä kohtaa kevyesti päivettävän voiteen. Luonnokosmetiikkalaatuiset itseruskettavat tuotteet ovat kehittyneet huikein harppauksin viime vuosina, ja ne sisältävät nykyisellään jo itsessään suuren määrän ihoa hoitavia sekä kosteuttavia ainesosia. Jos ihosi ei siis ole ihan rutikuivinta sorttia, et tarvitse erillistä kosteusvoidetta itseruskettavan tuotteen päälle.

Jos olet kovin kuivaihoinen, voit levittää pesun jälkeen iholle kosteusvoiteen ja vasta seuraavana aamuna itseruskettavan tuotteen. Kun levität itseruskettavaa, muista sipaista hieman kosteusvoidetta kaikista kuivimpiin kohtiin, kuten polviin, ranteisiin, kyynärpäihin, nilkkoihin ja kantapäiden ympäristöön, jottet muutu läikikkääksi. Levitykseen kannattaa käyttää erillistä levityskinnasta, jotta vältyt oransseilta kämmeniltä. Valitse aina mahdollisuuksien mukaan luonnonkosmetiikkalaatuisia tuotteita, jotka hoitavat ihoa tehokkaammin ja sisältävät vähemmän kemikaaleja.

Tarpeeksi tiheän rasvaamisen lisäksi ihon tärkein suoja kesän paahdetta ja auringon uv-säteitä vastaan on tietenkin aurinkosuojavoide, jota voi hyvin levittää etenkin kasvojen iholle ihan läpi talvenkin, ja etenkin kaikista aurinkoisimpina talvi- ja kevätpäivinä. Kannattaa myös muistaa, että niin veden pinta kuin hankikin heijastavat auringon säteitä ja näin moninkertaistavat sen vaikutukset, niin positiiviset (D-vitamiinin tuotannon aktivointi) kuin negatiivisetkin (ihoa vanhentavat ja negatiivisille solumuutoksille altistavat). Luonnonkosmetiikkalaatuisia aurinkovoiteita löydät helposti erilaisista luontaistuote- ja verkkokaupoista.

Sisäisesti iho pysyy kosteutettuna kun muistat juoda riittävästi vettä päivän aikana, ja nautit vielä ravitsevan ruoan lisäksi laadukasta Omega-3-valmistetta.

Kertauksena siis kaunista kesäihoa kaipaaville:

  • Ensin saunaan, mikäli mahdollista! Löylyssä muista kohtuus ajan ja kuumuuden kanssa. Voit suojata kuivimmat kohdat ihosta naamiolla tai seerumilla saunassa.
  • Jos et sauno, ajaa lämmin suihku lähes saman asian.
  • Kuori iho ihanalla kahvikuorinnalla
  • Rasvaa iho pian pesun jälkeen, vaihtoehtoisesti voit levittää iholle itseruskettavan tuotteen hieman väriä tuomaan.
  • Muista aurinkosuojavoide päivittäin ja pidä huoli ihon jatkuvasta rasvaamisesta.
  • Sisäisen kosteutuksen hoidat riittävällä vedenjuonnilla ja laadukkaalla omega-3-valmisteella.