Eroon vatsan pöhötyksestä? Näin onnistut

Kahden alle kouluikäisen lapsen äiti kirjoittaa blogiin mietteitä hyvinvoinnista ja elämästä yleensä.

Housun nappi kiristää, istuminen tuntuu epämukavalta ja masu on kuin ilmapallo. Tuntuuko liian tutulta?

Tällaisen inhan tilanteen voi ainakin omalla kohdallani aiheuttaa tilanteesta riippuen esimerkiksi liian nopeasti kiireessä naamariin hotkittu lounas, joka on koostettu tunnetusti herkkää vatsaa ärsyttävistä raaka-aineista, kuten raaoista vihanneksista tai liiasta vehnästä.

Myös epähuomiossa kahviin lisätty tavallinen maito hylan sijaan, tai vaikka päivän mittaan mäyhätyt purukumit saattavat johtaa siihen, että vielä aamulla sutjakkaasti päälle sujahtaneet housut kiristävät niin, että kotimatka taittuu itkua pidätellen, tai pierua nyt vähintäänkin.

Syitä turvonneelle keskivartalon seudulle on useita ja yleisimmät syyt voidaan karkeasti niputtaa ravintoon tai etenkin naisilla hormonaalisiin seikkoihin liittyviksi.

Moni nainen kokee turvotuksen kirjaimellisesti nahoissaan kerran kuussa, vaa’an näyttäessä muutamaa kiloa normaalitilannetta enemmän ja päivät kuukautisten ympärillä liihotellaan menemään vaatekaapin löysimmissä ja mukavimmissa pukimissa.

Itse säästyn suurimman osan ajasta suureksi riemukseni hormonaaliselta turvotukselta, mutta pms-oireet ovat tietysti joka kuukausi erilaiset, joten olen itsekin joskus ihmetellyt aamulla herätessäni yön aikana vatsan kohdalta kolmella koolla kutistuneita housujani.

Hormonaalinen turvotus on harvoin ikävän tuntuista, ja ainoa arkea hankaloittava seuraus on omalla kohdallani on oikeastaan se, että pullean vatsan kanssa pitää viistää tutkan alla ettei joutuisi tuttujen raskausutelujen kohteeksi tahtomattaan.

En ole itse erityisen herkkävatsainen mitä ruoka-aineisiin tulee, mutta reagoin muutamaan allergiaani vatsalla, joten esimerkiksi banaani ja avokado aiheuttavat akuutin turvotuksen ja muikeat ilmavaivat. Pyrinkin välttelemään niitä parhaani mukaan, mutta vahingon sattuessa ei auta muuta kuin kärvistellä muutama tunti ja odotella rauhakseltaan turvotuksen laskua.

Jos turvotukselle ei löydy heti selkeää syytä, itselläni auttavat muutamat pikku täsmävinkit litistämään massun yleensä parin päivän sisällä tavallisiin mittoihin:

 • Vehnämössö minimiin tai vähintään viljojen vaihto täysjyvään.
 • Sokeria maltilla.
 • Hiilihapotettujen juomien vaihto kraanaveteen.
 • Reipas liikunta ulkosalla nesteiden häätämiseksi.
 • Muiden yleisimpien turvotuksen aiheuttajien välttely parin päivän ajan: ruisleipä, maitotuotteet, raa’at vihannekset, kaalit, pavut, uppopaistetut ruoat, sipulit, sienet, parikat ja purukumi.

Jos turvotus johtuu ruoasta, sitä voi yrittää myös häätää ruoalla. Seuraavat ruoka-aineet auttavat yleensä akuuttiin vatsan turvotukseen tehokkaasti:

 • Säännöllistä ruokarytmin kolmeen pääateriaan ja kahteen tai kolmeen pieneen välipalaan per päivä.
 • Syö ruoka rauhassa pureskellen, hotkiessa mahaan pääsee ilmaa, joka turvottaa entisestään.
 • Muista juoda tarpeeksi nestettä päivän aikana, mutta älä mene liiallisuuksiin. Sopiva nestemäärä kokonaisuudessaan huomioiden myös päivän aikana nautitun kahvin tai teen on muutama litra naisilla. Liika juominen myös turvottaa.
 • Pysy kaukana reilusti suolatuista ruoista, sillä suola sitoo kehoon nestettä.
 • Myös luontaisesti nestettä kehosta poistavista ruoka-aineista saattaa saada apua akuuteimpaan tilanteeseen.
 • Kokeile nauttia reilusti esimerkiksi kurkkua, ananasta, tai selleriä. Mausteista kannattaa testata nokkonen, inkivääri ja persilja.

Moni on saanut avun vatsavaivoihin maitohappobakteereista, jotka tukevat vatsan luontaista hyvää bakteerikantaa ja helpottavat sitä kautta myös useimmilla yleisimpiä vatsaoireita kuten turvotusta, vatsanväänteitä ja kivistystä.

Tutkituimmista bakteerikannoista on helppo aloittaa ja halutessaan ruokavalioon voi myös lisätä hyviä maitobakteereja luontaisesti sisältäviä ruoka-aineita kuten hapanmaitotuotteita ja hapankaalia.

Jos turvotus vaivaa jatkuvasti, eivätkä sinnikkäätkään helpotusyritykset tuota lainkaan tulosta, kannattaa käväistä lääkärin luona tai vähintään ravitsemusterapeutin juttusilla.

Facebook
WhatsApp
Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

PAINONPUDOTUS

Hae sivulta

Ale!

Pure Biotics Slim

29.00  tai 20.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Slim

Painon pudottaminen on helpompaa, kun on apuna tehokas maitohappobakteeri. Pure Biotics Slim tarjoaa pitkän kehitystyön tuloksena parhaan yhdistelmän painonpudotuksen kannalta tärkeimpiä bakteerikantoja oikeassa suhteessa. Säännöllisesti käytettynä se auttaa parantamaan ruoansulatusta, kiihdyttämään aineenvaihduntaa, monipuolistamaan suoliston bakteerikantaa ja taistelemaan makeanhimoa vastaan. Pure Biotics Slim toimii erityisen hyvin minkä tahansa ruokavalion tukena, tasapainottamaan hyvien bakteerien määrää ruoansulatuselimistössäsi. Syö kaksi kapselia päivässä ennen ruokailua tyhjään vatsaan.

29.00  tai 20.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Strong

27.00  tai 21.00  / kuukausi
Ale!

Pure Biotics Strong

Pure Biotics Strong on suunniteltu vähentämään turvotusta. Säännöllisesti käytettynä se auttaa hillitsemään tai jopa poistamaan turvotuksen kokonaan. Pure Biotics Strong on laboratoriotasoinen ja vahva yhdistelmä tärkeimpiä maitohappobakteerikantoja. Yhden tuotteen valmistaminen vie viikkoja, kun bakteerit kasvatetaan huolella alusta loppuun jokaiseen kapseliin. Syö kaksi kapselia päivässä tyhjään vatsaan.

27.00  tai 21.00  / kuukausi

Pure Biotics Fiber

32.00  tai 20.00  / kuukausi

Pure Biotics Fiber

Vatsa toimii paremmin ja nälkä pysyy loitolla pidempään, kun apuna on hellävarainen ja tasapainottava kuitu. Pure Biotics Fiber on ainutlaatuinen yhdistelmä hellävaraisinta kuitua ja vatsan kuntoa tukevia rakennusaineita. Ota tuote avuksi palauttamaan vatsan toiminnan balanssi ja pitämään kylläisyyden tunnetta yllä pidempään. Pitkän kehitystyön tuloksena tuote ei aiheuta ikäviä sivuvaikutuksia, kuten turvotusta, kaasua tai vatsakramppeja. Huom! Kuitulisä tehostaa myös maitohappobakteerin toimintaa.

32.00  tai 20.00  / kuukausi

Pure Biotics RHM44®

32.00  tai 19.00  / kuukausi

Pure Biotics RHM44®

Pure Flora RHM44 on tehokas apu suoliston hyvinvoinnille. Se auttaa kehoa korjaamaan suoliston soluja hyvin imeytyvillä rakennusaineilla. Lisäksi Pure Flora RHM44 stimuloi suoliston liikkeitä ja edistää ruoan sulamista. Optimaalinen suoliston kunto edistää ruoansulatuksen toimintaa ja vähentää vatsan turvotusta. Suositellaan käytettäväksi yhdessä maitohappobakteerin kanssa.

32.00  tai 19.00  / kuukausi