Eroon vatsan pöhötyksestä? Näin onnistut

Kahden alle kouluikäisen lapsen äiti kirjoittaa blogiin mietteitä hyvinvoinnista ja elämästä yleensä.

Housun nappi kiristää, istuminen tuntuu epämukavalta ja masu on kuin ilmapallo. Tuntuuko liian tutulta?

Tällaisen inhan tilanteen voi ainakin omalla kohdallani aiheuttaa tilanteesta riippuen esimerkiksi liian nopeasti kiireessä naamariin hotkittu lounas, joka on koostettu tunnetusti herkkää vatsaa ärsyttävistä raaka-aineista, kuten raaoista vihanneksista tai liiasta vehnästä.

Myös epähuomiossa kahviin lisätty tavallinen maito hylan sijaan, tai vaikka päivän mittaan mäyhätyt purukumit saattavat johtaa siihen, että vielä aamulla sutjakkaasti päälle sujahtaneet housut kiristävät niin, että kotimatka taittuu itkua pidätellen, tai pierua nyt vähintäänkin.

Syitä turvonneelle keskivartalon seudulle on useita ja yleisimmät syyt voidaan karkeasti niputtaa ravintoon tai etenkin naisilla hormonaalisiin seikkoihin liittyviksi.

Moni nainen kokee turvotuksen kirjaimellisesti nahoissaan kerran kuussa, vaa’an näyttäessä muutamaa kiloa normaalitilannetta enemmän ja päivät kuukautisten ympärillä liihotellaan menemään vaatekaapin löysimmissä ja mukavimmissa pukimissa.

Itse säästyn suurimman osan ajasta suureksi riemukseni hormonaaliselta turvotukselta, mutta pms-oireet ovat tietysti joka kuukausi erilaiset, joten olen itsekin joskus ihmetellyt aamulla herätessäni yön aikana vatsan kohdalta kolmella koolla kutistuneita housujani.

Hormonaalinen turvotus on harvoin ikävän tuntuista, ja ainoa arkea hankaloittava seuraus on omalla kohdallani on oikeastaan se, että pullean vatsan kanssa pitää viistää tutkan alla ettei joutuisi tuttujen raskausutelujen kohteeksi tahtomattaan.

En ole itse erityisen herkkävatsainen mitä ruoka-aineisiin tulee, mutta reagoin muutamaan allergiaani vatsalla, joten esimerkiksi banaani ja avokado aiheuttavat akuutin turvotuksen ja muikeat ilmavaivat. Pyrinkin välttelemään niitä parhaani mukaan, mutta vahingon sattuessa ei auta muuta kuin kärvistellä muutama tunti ja odotella rauhakseltaan turvotuksen laskua.

Jos turvotukselle ei löydy heti selkeää syytä, itselläni auttavat muutamat pikku täsmävinkit litistämään massun yleensä parin päivän sisällä tavallisiin mittoihin:

 • Vehnämössö minimiin tai vähintään viljojen vaihto täysjyvään.
 • Sokeria maltilla.
 • Hiilihapotettujen juomien vaihto kraanaveteen.
 • Reipas liikunta ulkosalla nesteiden häätämiseksi.
 • Muiden yleisimpien turvotuksen aiheuttajien välttely parin päivän ajan: ruisleipä, maitotuotteet, raa’at vihannekset, kaalit, pavut, uppopaistetut ruoat, sipulit, sienet, parikat ja purukumi.

Jos turvotus johtuu ruoasta, sitä voi yrittää myös häätää ruoalla. Seuraavat ruoka-aineet auttavat yleensä akuuttiin vatsan turvotukseen tehokkaasti:

 • Säännöllistä ruokarytmin kolmeen pääateriaan ja kahteen tai kolmeen pieneen välipalaan per päivä.
 • Syö ruoka rauhassa pureskellen, hotkiessa mahaan pääsee ilmaa, joka turvottaa entisestään.
 • Muista juoda tarpeeksi nestettä päivän aikana, mutta älä mene liiallisuuksiin. Sopiva nestemäärä kokonaisuudessaan huomioiden myös päivän aikana nautitun kahvin tai teen on muutama litra naisilla. Liika juominen myös turvottaa.
 • Pysy kaukana reilusti suolatuista ruoista, sillä suola sitoo kehoon nestettä.
 • Myös luontaisesti nestettä kehosta poistavista ruoka-aineista saattaa saada apua akuuteimpaan tilanteeseen.
 • Kokeile nauttia reilusti esimerkiksi kurkkua, ananasta, tai selleriä. Mausteista kannattaa testata nokkonen, inkivääri ja persilja.

Moni on saanut avun vatsavaivoihin maitohappobakteereista, jotka tukevat vatsan luontaista hyvää bakteerikantaa ja helpottavat sitä kautta myös useimmilla yleisimpiä vatsaoireita kuten turvotusta, vatsanväänteitä ja kivistystä.

Tutkituimmista bakteerikannoista on helppo aloittaa ja halutessaan ruokavalioon voi myös lisätä hyviä maitobakteereja luontaisesti sisältäviä ruoka-aineita kuten hapanmaitotuotteita ja hapankaalia.

Jos turvotus vaivaa jatkuvasti, eivätkä sinnikkäätkään helpotusyritykset tuota lainkaan tulosta, kannattaa käväistä lääkärin luona tai vähintään ravitsemusterapeutin juttusilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Hae sivulta

Ale!

Maitohappobakteeri

Kiinnostaako tehokas ja laadukas maitohappobakteeri? "Kärsin vatsan turvotuksesta, ummetuksesta ja muista vatsaoireista koko elämäni, kunnes aloin syödä maitohappobakteereita. Tilanne on parantunut huomattavasti, ja nyt syön niitä joka ikinen päivä." Tuote on suunniteltu niin, että se sopii erinomaisesti heille, joiden vatsa on niin herkkä, että täyteaineetkin voivat aiheuttaa oireita. Tuotteemme valmistetaan ja pakataan Suomessa.

19.00 
Ale!

Epicor

Paranna vastustuskykyä ja hyvinvointiasi jo 2 tunnissa! Nordic Glow EpiCor vahvistaa immuunijärjestelmääsi ja sen teho on kliinisesti testattu ja todistettu. Vastustuskyvyn vahvistamisen lisäksi se tuo arkeesi lisää energiaa ja parantaa stressinsietokykyäsi. EpiCorin on todettu vaikuttavan jo 2 tunnin sisällä sen nauttimisesta!

15.00 
Ale!

Kirkas näkö

Kirkas näkö -ravintolisä sisältää kliinisesti testatut ravinteet. Ikääntyessä sekä päivittäisen rasituksen takia silmiin ja näkökykyyn voi tulla monenlaisia oireita. Ne eivät liity pelkästään näkökyvyn heikkenemiseen, vaan silmät voivat olla myös kuivat, ärtyneet ja punoittavat. Se on suunniteltu yli 30-vuotiaille ylläpitämään näkökykyä, hoitamaan kuivia ja ärtyneitä silmiä sekä antamaan silmille tarpeelliset ravinteet optimaalista näkökykyä varten.

9.00 
Ale!

Sinkki Plus

Sinkki auttaa tukemaan vastustuskykyä sekä edistää luuston, ihon, hiusten ja kynsien pysymistä normaaleina. Valmistuksessa ei käytetä ylimääräisiä ainesosia, kuten säilöntäaineita, väriaineita tai pintakäsittelyaineita. Syöt päivittäin vain yhden kapselin, jotka on helppo ottaa lasin vettä kanssa. Yksi purkki antaa sinulle 60 päiväksi tarvittavan määrän sinkkiä.

8.50