Käytätkö paljon tietokonetta, puhelinta tai muita älylaitteita, ajatko autoa tai luetko lehtiä? Silmämme ovat töissä koko hereilläoloajan ja erilaiset silmäoireet, kuten kuivuminen ja väsyminen, ovat hyvin yleisiä. Sen lisäksi, että silmät ovat jatkuvassa käytössä, niitä käytetään usein yksipuolisesti.

Etenkin päätetyötä tekevät katsovat joka päivä useita tunteja tietokoneen ruutua tai lukevat pientä tekstiä. Silloin saattaa huomata, kuinka kaukonäkö ei enää tunnu kovin terävältä. Etenkin pimeänä vuodenaikana sisätiloissa silmät saavat myös hyvin vähän päivänvaloa ja niiden täytyy sopeutua keinovaloon.

Silmiä jumppaamalla, rentouttamalla ja räpyttelemällä saa hyvän ensiavun kuivilta ja ärtyneiltä tuntuviin silmiin, mutta erilaisia ikäviä oireita voi myös ehkäistä kiinnittämällä erityistä huomiota silmän tarvitsemiin ravinteisiin.

Nämä neljä ravinnetta ovat erityisen tärkeässä roolissa silmän hyvinvoinnille:

1. A-vitamiini vähentää hämäräsokeutta ja kuivasilmäisyyttä

A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina, sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. A-vitamiini osallistuu myös näköpigmentin muodostumiseen silmässä. A-vitamiinin puutos voi ilmetä valoherkkyytenä tai hämäräsokeutena. Hämäräsokeus voi vaikeuttaa esimerkiksi autolla ajamista.

A-vitamiini on tärkeä myös sarveis- ja verkkokalvon terveydelle. Ruoasta A-vitamiinia saa esimerkiksi porkkanoista, tomaateista, kananmunista ja maitotuotteista. Kirkas näkö -ravintolisässä A-vitamiinia on 800 μg.

2. B2-vitamiini eli riboflaviini tukee silmien toimintaa

Myös B2-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina. Riboflaviini on vesiliukoinen B-vitamiinien ryhmään kuuluva vitamiini, jota tarvitaan silmien lisäksi myös limakalvojen, ihon ja hermoston normaaliin toimintaan. Vesiliukoisena vitamiinina riboflaviini ei varastoidu elimistössä, joten sitä on hyvä saada säännöllisesti.

Tärkeimmät B2-vitamiinin lähteet ovat muun muassa maitotuotteet, viljavalmisteet, liha ja pavut. Kirkas näkö -ravintolisä sisältää 1,4 mg B2-vitamiinia.

3. Omega-3 suojaa silmän verkkokalvoa rappeutumiselta

Silmän verkkokalvo sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, mutta iän myötä niiden määrä vähenee. Ikääntyessä silmiin voi tulla verkkokalvon rappeuma. Verkkokalvon rappeumaa esiintyy vähemmän sellaisilla ihmisillä, jotka huolehtivat omega-3-rasvahappojen saannista.

Nykyruokavaliosta omega-3-rasvahappojen saanti jää usein niukaksi, etenkin jos rasvaisen villikalan syönti on vähäistä, eikä päivittäin käytetä runsaasti kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Laadukkaan kalaöljyvalmisteen käyttö auttaa turvaamaan pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen saannin.

Omega 3 -rasvahapot voivat lievittää myös kuivasilmäisyyttä. Kirkas näkö -ravintolisän yksi kapseli sisältää 679 mg omega 3 -rasvahappoja, joista 500 mg on DHA:ta ja 100 mg on EPAa.

 

4. Luteiini suojaa silmiä UV-säteilyltä ja siniseltä valolta

Luteiini on rasvaliukoinen karotenoidi, joka on erityisesti tunnettu sen silmien terveyttä edistävästä vaikutuksesta. Luteiini suojaa silmiä sekä auringon UV-säteilyltä että älylaitteista tulevan sinisen valon haittavaikutuksilta.

Luteiinia löytyy silmän verkkokalvon keltatäplästä eli makulasta. Verkkokalvo on silmän valoa aistiva hermokerros ja sen keskiosassa sijaitseva soikea, tarkan näön alue on nimeltään makula. Luteiini auttaa tukemaan tätä tarkan näön aluetta UV-säteilyn aiheuttamilta vaurioilta. Luteiinin keltainen väri suodattaa esimerkiksi älylaitteiden sinistä valoa pois silmästä, mikä voi auttaa vähentämään niistä tulevia haittavaikutuksia silmille.

Omega-3:n ohella myös luteiini ehkäisee silmänpohjan rappeumaa sekä lieventää sen oireita. Luteiini vähentää myös silmien valoherkkyyttä. Yhdessä Kirkas näkö -ravintolisäkapselissa on 10 mg luteiinia.