Ihon ja koko kehon hyvinvointi lähtee terveellisistä elintavoista. Moni tietää, että auringon UV-säteily, tupakointi, huonot ruokatottumukset, sekä sokerin syöminen vaikuttavat negatiivisesti ihon kuntoon. Kasvot kannattaa Suomessakin suojata auringon vahingollisilta UVA- ja UVB-säteilyltä keväästä pitkälle syksyyn, ei siis vain kesäkuukausina.

Myös päätetyöskentely ja älylaitteiden runsas käyttö voivat vaikuttaa ihon kuntoa heikentävästi. Sinivalo voi vaikuttaa ihon vanhenemiseen ja aiheuttaa pigmenttimuutoksia, mutta auringon UV-säteilystä kannattaa huolehtia enemmän kuin laitteiden sinivalosta. Etenkin ikääntyvä iho on usein kuiva, joten myös hellävarainen puhdistus ja tehokas kosteutus ovat tärkeitä.

Jos kaikki nämä asiat ovat hyvällä tolalla, ihon hyvinvoinnin eteen on tehty jo paljon. Aina ei kuitenkaan välttämättä ehdi tai pysty syömään optimaalisen terveellisesti, sekä nukkumaan ja liikkumaan riittävästi. Auringolta suojautuminen saattaa joskus unohtua, tulee kenties herkuteltua ja juhlittua. Moni joutuu työnsä puolesta istumaan jatkuvasti tietokoneen äärellä ja vapaa-ajallakin älylaitteet ovat tärkeitä.

 

Ravintolisät ovat nimensä mukaisesti lisiä, jotka ovat joskus tarpeen tukemaan ihon tai koko kehon hyvinvointia.

Tässä kolme tärkeää syytä syödä ravintolisiä ihon hoitamiseksi:

 

1. Iholle optimaalisia elämäntapoja on vaikea pitää yllä (ainakin jatkuvasti)

Kuten todettua, ihon ja samalla koko kehon hyvinvoinnille optimaalisia elämäntapoja on haastava pitää yllä aina ja kaikissa tilanteissa. Työt tai vapaa-aika saattavat aiheuttaa stressiä ja melkein kaikille syntyy ajoittain univajetta. Aina ei myöskään ehdi tai pysty syömään 800 g erivärisiä kasviksia.

Monipuolinen, runsaasti kasviksia ja riittävästi pehmeitä rasvahappoja sekä proteiinia sisältävä ravinto auttaa ylläpitämään ihon hyvää kuntoa ja ehkäisemään iho-ongelmia. Kasviksia tulisi saada mielellään siis vähintään 800 g päivässä ja hyviä rasvoja tulisi nauttia monipuolisesti eri lähteistä. Kuitenkin vain viidesosa suomalaisista naisista yltää päivittäiseen 500 g minimitavoitteeseen. Myös pehmeiden rasvojen saannissa on monella petrattavaa.

Laadukas ravintolisä ei korvaa terveellisiä elintapoja, mutta sitä voi käyttää tukemaan ihon kuntoa. Iholle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita ovat esimerkiksi C-vitamiini, A-vitamiini, B2 eli riboflaviini, sekä B3-vitamiini. Myös monelle tuttu biotiini on B-ryhmän vitamiini, joka edistää ihon, hiusten ja limakalvojen hyvinvointia. Flunssan kestoa lyhentävästä vaikutuksesta monelle tuttu sinkki suojaa ihoa ja tukee sen uusiutumista. Kaunis iho -ravintolisä sisältää muun muassa biotiinia, sinkkiä ja C-vitamiinia.

 

2. Hyaluronihappo imeytyy hyvin ravintolisästä

Hyaluronihappo on suosittu ainesosa niin ravintolisissä kuin ihovoiteissa, kasvovesissä ja seerumeissakin. Hyaluronihappo on polysakkaridi, joka edistää ihon kimmoisuutta ja ehkäisee kuivuutta. Se on vesiliukoinen molekyyli, jota löytyy luonnostaan ihosta, nivelistä ja silmistä. Toisinaan hyaluronihappoa kutsutaan kosteuttajamolekyyliksi.

Kun ikäännymme, hyaluronihapon määrä vähenee kehossa muun muassa auringon UV-säteilyn ja ympäristön saasteiden vaikutuksesta. Ikääntymistä ei voi eikä tarvitsekaan pysäyttää, mutta sitä voi hidastaa panostamalla ihon kosteuttamiseen, kollageenin tuotannon tukemiseen, sekä ihon elastisuuden ja kimmoisuuden ylläpitoon.

Koska hyaluronihappo on ylivoimainen ihon kosteuttaja, sitä kannattaa nauttia ravintolisänä. Kaikki markkinoilla oleva hyaluronihappo ei ole samanlaista, sillä tarjolla on erilaista hyaluronihappoa riippuen siitä, onko kyseessä ravintolisä vai hyaluronihapolla tehostettu kosmetiikkatuote. Hyaluronihappoa löytyy pieni- ja suurimolekyylisenä sekä eläin- että kasviperäisenä.

Jos tuotteessa ei lue millaista hyaluronihappoa se sisältää, kyseessä on todennäköisesti hyaluronihapon edullisin vaihtoehto. Hyaluronihappoa on alunperin valmistettu kukonhelttauutteesta. Kaunis iho -ravintolisän yksi kapseli sisältää kukonhelttauutetta 15 mg kukonhelttauutetta, josta hyaluronihapon osuus on 10 mg.

 

3. Kollageenia on haastava saada ravinnosta

Sen lisäksi, ettei aina välttämättä pysty syömään huipputerveellisesti, jotkin iholle tärkeät ravinteet, kuten kollageeni, voivat myös olla haastavia saada ravinnosta. Täältä voit lukea lisää kollageenin merkityksestä ihonhoidossa. Kollageeni vaikuttaa siis erityisesti ihon kykyyn sitoa kosteutta, sekä ihon joustavuuteen ja ryppyihin.

Kollageeni on ihon tärkein proteiini, jota keho tuottaa itse, kunnes noin 40-vuotiaana kehon oma kollageenintuotanto loppuu lähes kokonaan. Kollageenia saa parhaiten luista, nahasta ja kalanruodoista keitetystä liemestä, jonka valmistaminen voi kuulostaa työläältä. Tällöin helpoin keino turvata kollageeninsaanti on valita sitä sisältävä laadukas ravintolisä. Yksi Kaunis iho -kapseli sisältää 250 mg hydrolysoitua kalakollageenia.